Welkom

op de website van de TTV Papendrecht!

Op deze website vindt u informatie over onze vereniging,
zoals bestuurssamenstelling, speelavonden, onze geschiedenis en de locatie.
Enkele foto's geven een indruk van onze gezellige vereniging
Tevens is er actuele informatie over de competitie: uitslagen, standen en persoonlijke resultaten.
Tenslotte kunt u in de agenda lezen welke teams wanneer moeten spelen
en wanneer er toernooien en andere evenementen gepland staan.
Opzeggen lidmaatschap: zie rubriek Informatie - lid worden
Ongewenst gedrag ? Meld dit bij het vertrouwenspunt van het NOC/NSF

HomeNieuwsInformatieEn dan ditCompetitieAgendaFoto'sContactSponsors

En dan roept Niek: Nu komt het 4e kwadrant !
02 sep
2024

Klaverjas-kwadrant
Wie wel eens een potje klaverjast met of tegen Niek, weet dat hij na het 12e potje steevast uitroept "Nu komt het 4e kwadrant!". Wie vervolgens verwacht dat Niek dan in dat kwadrant een hele hoge score gaat produceren, komt praktisch altijd bedrogen uit, met name in 'zijn' 4e kwadrant lukt het hem heel weinig.

Als je gaat Googlen op "klaverjassen kwadrant" dan kan Google die combinatie niet vinden. We concluderen derhalve dat het woord kwadrant door Niek gewoon zelf verzonnen is. Je klaverjast 16 potjes en telt na elk 4e potje de punten op voor een tussenstand. Die 4 x 4 potjes noemt Niek dus "kwadranten".

Wat zijn dan wel echte kwadranten?

Kwadrant kan verwijzen naar:
Kwadrant (wiskunde), een term uit de wiskunde.
Kwadrant (meetinstrument), een meetinstrument.
Kwadrant van Ofman, een model dat de eigenschappen van een persoon omschrijft.
Kwadrant (schip), onderdeel van het roerwerk.
Kwadrant (Star Trek), de verdeling van het Melkwegstelsel in Star Trek.

Wiskunde
In de wiskunde wordt het platte vlak met een cartesisch coördinatenstelsel in vier kwadranten verdeeld, tegen de wijzers van de klok in genummerd vanaf de positieve x {\displaystyle x}-as. Kwadranten worden over het algemeen met Romeinse cijfers weergegeven, de vier kwadranten dus met I, II, III en IV. Men spreekt van het eerste, tweede, derde en vierde kwadrant.

Grafiek
De assen van een assenstelsel verdelen het rooster in 4 delen. Deze delen worden kwadranten genoemd. Het eerste kwadrant heeft positieve x-waarden en positieve y-waarden. Het tweede kwadrant heeft negatieve x-waarden en positieve y-waarden. Het derde kwadrant heeft negatieve x-waarden en negatieve y-waarden. Het vierde kwadrant heeft positieve x-waarden en negatieve y-waarden.

Tandheelkunde
De tanden van de mens worden bij de internationale tandnummering ook in vier mondkwadranten ingedeeld.

Time management, De Eisenhower matrix:
De 4 kwadranten van Eisenhower helpen je om eenvoudiger prioriteiten te stellen en zo productiever te zijn, je werkdruk te verlagen en meer rust in je hoofd te krijgen.
Kwadrant 1: belangrijk en urgent. In het eerste kwadrant staan alle zaken die belangrijk zijn en nu gedaan moeten worden. ...
Kwadrant 2: belangrijk, niet urgent. ...
Kwadrant 3: niet belangrijk, urgent. ...
Kwadrant 4: niet belangrijk, niet urgent.

Klaverjassen
We hebben uitgezocht hoe Niek zijn kwadranten in zijn 9 wedstrijden in 2024 tot nu toe heeft gespeeld. We hebben het dan over 9 x 3 ronden van 4 kwadranten = 108 kwadranten.
Op 13-3-2024 speelde Niek samen met Moos Markesteijn in het 4e kwadrant (!) van de eerste ronde met 958 punten het hoogste kwadrant van die avond, wat zal hij 's nachts lekker geslapen hebben!
Op 15-5-3024, wederom in de 1e ronde, speelde Niek zowel in het 2e als het 3e kwadrant de hoogste punten: 743, resp. 526 samen met Dennis den Boer, maar in het 1e kwadrant van de 2e ronde kwam hij samen met Eef Schouten slechts tot een zeer schamele 99 punten.
Op 5-6-2024 was hij in het 4e kwadrant (!) van de 3e ronde de hoogste met 577 punten, natuurlijk met dank aan Dennis Dingemans.
Op 17-7-2024, de 1e ronde, wederom 4e kwadrant (!), toverde hij samen met Adrie van Doveren een hele "dikke" 498 punten uit de hoge hoed, maar tekende eveneens voor 2 laagste kwadranten: 1e kw. 2e ronde 202 en 3e kw. 3e ronde 120 punten.
In de laatste klaverjasavond op 28-8-2024 scoorde Niek liefst 2 hoogste kwadranten: 630 1e kw. 1e ronde en 706 3e ronde 4e (!) kwadrant.

Beste 1e kwadrant: 839 op 10-1-2024 door Ed Bijvank en Rian van den Tempel
Beste 2e kwadrant: 750 op 7-8-2024 door Ron Witveld en Adrie van Doveren
Beste 3e kwadrant: 716 op 31-1-2024 door Jan Bonneveld en Rian van den Tempel
Beste 4e kwadrant en tevens het hoogste kwadrant tot nu toe: 958 op 13-3-2024 door Moos Markesteijn en .... Niek van Westen door 2 pitjes, 350 roem en 1 natje van de tegenstanders Cees Kroon en Patrick van Vooren die toen in dat kwadrant 40 puntjes scoorden. Dat was niet de laagste, want die speelden Piet van Sintmaartensdijk en Dennis Dingemans met 13 puntjes in het 4e kwadrant van de 3e ronde op 10-1-2024.

Ergo: Net als heel veel andere klaverjassers speelt Niek, natuurlijk geholpen door maatjes aan de andere kant van de tafel, af en toe wel eens een hoge kwadrant, 7 tot nu toe dit jaar, waarvan 4 keer in het 4e kwadrant, een score van 3,71%. Is dat knap? Laten we maar 'ja' zeggen, vindt hij leuk.